2012. január 27., péntek

A Masszázs hatásai:


A masszázs általános hatásai
Masszázs hatására fokozódik a vérkeringés, megváltozik percenkénti pulzusszám és a vérnyomás. Fokozódik a nyirokkeringés, keringés fokozódása mellett változik az anyagcsere, a testhőmérséklet, légzés, fokozódik a kiválasztás és ezáltal a méregtelenítés. A masszázs hatással van az idegrendszerre is. Erős ingerlő fogások alkalmazása serkentő hatású, fokozza a szervezet aktivitását. A nyugtató hatású fogások a test elernyedését, pihenését segítik elő. A masszázs alkalmazásánál a szervezetben egymással sokban összefüggő élettani változások jönnek létre.

A masszázs közvetlen hatásai:Masszázs hatásai a bőrreElőször is a bőr a testünk legnagyobb része (szerve). Több mint 5 millió érzékelő idegvégződést tartalmaz, melyek üzeneteket küldenek az agyba.Masszázs hatására a bőrben vérbőség keletkezik, hőmérséklete emelkedik. A fogások alkalmazása hozzájárul a szövetek jobb tápanyagellátásához, élénkül a sejtek anyagcseréje. Simító és dörzsölő fogások hatására az elhalt hámsejtek leválnak a bőr felszínéről, fokozódik a mélyebben fekvő bőrsejtek termelődése, növekedése. Hozzájárulnak a bőr természetes rugalmasságának megőrzéséhez, tónusának növekedéséhez. Masszázs közben fokozódik a bőr méregkiválasztása és hozzájárul a szervezet hőszabályzó folyamatainak kiegyensúlyozott működéséhez.

Masszázs hatásai a bőr alatti kötőszövetreA mechanikai hatások hozzájárulnak a kötőszövet egyensúlyi állapotának biztosításához. Masszázs hatására a bőr alatti kötőszövetekben gazdag vér- és nyirokérhálózat összehúzódik és kitágul ezáltal is fokozva a keringést. Szövetek tápanyagellátása javul, és az egész szervezet nedvkeringése is élénkül. Masszázs mechanikai hatására, a test nyirok és vérkeringés rendszere felgyorsul. Megszűnik a pangó terület és a lerakódások is gyorsabban felszívódnak, csökken a lerakódott zsír mennyisége. A kezelés közben megszűnnek a bőr alatti kötőszövetben lévő feszülések, letapadások.


Masszázs hatása az izomzatra
Masszázzsal kezelt izomzat teljesítőképessége nő, az elvégzett izommunka gyorsabb és kitartóbb lesz. A sportolók teljesítőkészsége is növelhető az izomzaton alkalmazott masszázzsal. Elősegíti az izomfáradtság megszűnését, könnyebben és gyorsabban regenerálódik, mint az egyszerű pihentetés után. Masszázs hatására kívánt mértékben módosítható az izomzat tónusa. A fenti hatások létrejöttében szerepet játszik, hogy masszázs alkalmával javul az izomzat vérellátása. Felgyorsulnak a folyamatok, amik az izomzat működését kísérik. Masszázs alkalmával az anyagcseretermékek salakanyagok könnyebben eltávoznak az izomból. Izomzat összepréselődik és az izom működése kapcsán keletkezett fáradtsági,. A fáradtsági anyagcseretermékek eltávozását, megkönnyíti az izomzat vérkeringésének fokozódása is. A masszázs nem csak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem áldásos hatást fejt ki az idegrendszerre is.

A masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, keringésrendszer helyreállását. Enyhíti a stressz hatásait. A napi stresszből származó feszültségek gyakran megzavarják az alvást, fáradtságot, ingerlékenységet és érzelmi kimerültséget eredményezve.

A masszázs ellazítja a feszült izmokat és nyugtatólag hat az idegrendszerre, ami a test ritmusának lassulását idézi elő. Ennek következtében csökken a vérnyomás, lassul a szívritmus, mélyebb és szabályosabb lesz a légzés és így megteremtődnek a pihentető alváshoz szükséges feltételek. A masszázs segíti a fájdalmat előidéző állapot megszüntetését, ezen felül önmagában is fájdalomcsökkentő hatású. A masszőr, kezével olyan ingerületeket gerjeszt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják a fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Az agyat endorfin kiválasztására készteti, ami gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmakat, kellemetlen közérzetet.

Távolhatások

Rexlexzónák ingerlésével közvetett úton tudunk hatni a bőr alatt található beidegzésnek megfelelő belső, távolabb lévő szerv funkciójára is amivel befolyásolhatjuk a szerv működését. Létre jöhet konszenzuális hatás, tehát az egészséges oldal kezelésekor reflexes úton létrejönnek ugyanazok a pozitív hatások az ellenoldalon is