2013. január 25., péntek

Relaxációs módszerek mindenkinek

Gyakran érezzük úgy, hogy hétköznapjainkban csak sodródunk az eseményekkel, kapkodjuk a fejünket, túl sok inger és stressz ér minket, amivel nem tudunk mit kezdeni. Szerencsére azonban már nálunk is egyre elterjedtebbek azok a módszerek, amelyekkel megtanulhatunk lazítani.
Stresszoldás házilag
Bár a fenti módszerek sem igényelnek nagyon sok időt és tulajdonképpen megfelelő begyakorlottsággal bármikor és bárhol végezhetőek, adódhatnak olyan pillanatok, amikor a jól bevált praktikákhoz is folyamodhatunk.

Lélegezz!
A légzés az egyik kulcsa a megnyugvásnak. Ha idegesek vagyunk, félünk, a szívünk gyorsabban ver, a levegőt pedig kapkodva vesszük. Ez azonban tovább rontja az állapotunkat. Tudatosan, lassabban, mély levegőket kell vennünk.

A muzsika gyógyító hangja
Sokat segíthet az is, ha számunkra kedves zenét hallgatunk. Kapcsoljuk be a CD-lejátszónkat, vagy töltsük rá az mp3-lejátszónkra azokat a zenéket, amelyek jó hatással vannak ránk. Próbáljunk meg minél jobban a zenére figyelni.

Mozgásban
A mozgás jótékony hatásairól nem kell győzködni senkit. Ha nem is sportolunk rendszeresen, egy könnyű séta, egy kis tánc, vagy akár egy kiadós takarítás is csökkentheti a feszültségünket. A lényeg, hogy figyeljünk magunkra, akkor könnyebben megtaláljuk a számunkra megfelelő módszert.
Meditáció
A meditációnak számtalan fajtája létezik, amelyek közül van, ami valláshoz kapcsolódik, de van, amelyikhez nem szükséges, hogy az adott vallást gyakoroljuk. A cél, hogy nyugalomra, békére tegyünk szert a koncentráción keresztül.

Meditáló sztárok: Madonna, Richard Gere, valamint David Lynch filmrendező is rendszeresen meditál. A meditáció változatosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindannyian a meditáció különböző formáit gyakorolják. Míg Gere a buddhizmushoz kötődő gyakorlatokat végzi, addig Lynch a vallásokhoz nem kötődő transzcendentális meditáció híve. Állítása szerint ennek köszönheti a filmjeihez szükséges inspirációt és kreativitást is